VoxelNet: Ny rapport fra Apple om selvkørende biler

Apple VoxelNet

VoxelNet er et nyt ord vi skal lære.

I de seneste år har interessen for selvkørende biler fået Apple til at starte en hemmelig afdeling for selvkørende transport. De første antagelser – fra journalister – handlede om at Apple måske var på vej med en selvkørende bil.

Siden har Apple udtalt, at de ikke arbejder på en egentligt bil, men på teknologi til selvkørende biler. De vil altså ikke selv udvikle biler men derimod teknologi, som bilproducenter kan købe af Apple.

Nu er det nyt i den sag. En research-rapport frigivet på arXiv, viser Apples måde at tænke selvkørende teknologi på.  Igennem en ny metode Apple kalder VoxelNet, vil sensorer på en bil, kunne “snakke” med en kunstig intelligens server i skyen (cloud based computing). Her vil servere analysere sensor-data og sende data tilbage til bilen, således at computerne i bilen ikke selv skal behandle data.

Metoden frigiver computerkraft i bilen, som så kan bruges til andre ting. Helt teknisk, er der tale om LiDAR data, altså data opsamlet af en lys-radar (laser-radar) installeret på bilen, som sendes til behandling på kraftige servere med machine learning i et datacenter. Her bliver de rå data lavet om til 3D-billeder af bilens omverden, som herefter sendes tilbage til bilen. Udover selvkørende biler, peger Apple også på at VoxelNet kan benyttes af andre enheder der har behov for omsætte data til billeder. Det kunne f.eks. være en selvkørende automatisk støvsuger. Støvsugeren behøver altså ikke selv at have en kraftig computer ombord.

Ikke banebrydende men VoxelNet er nyt

Det smarte er, at en kunstig intelligens kan omsætte de rå data, til at 3D billede som bilen – eller støvsugeren – kan bruge til at navigere mere præcist efter.

Selv ideen med at lave LiDAR data om til 3D objekter er ikke ny. Apples tilgang til opgaven er alligevel spændende, for det indikerer lidt om hvor langt Apple er kommet. Apple har endnu ikke udtalt sig om den nyligt frigivet research-rapport. Vi er dog efterhånden vant til Apples hemmelighedskræmmeri. Måske er Apple tættere på et reelt produkt end vi er klar over.