VIDEO: Volvo leverer første selvkørende bil til svensk familie

Volvo Drive Me selvkørende bil

Volvo har leveret de to første selvkørende prototype-biler til svenske familier

I et stort Volvo projekt, kaldet Drive Me der startede tilbage i 2013, vil virksomheden udvikle og afprøve selvkørende biler sammen med 100 svenske familier. Målet er 100 procent selvkørende biler, som forbrugerne kan købe fra 2021.

Hver familie får en XC90 vogn, der er i stand til at køre en foruddefineret rute uden indgriben fra chaufføren. Der er altså tale om en niveau 4 bil, der kan håndtere de fleste trafik- og vejrsituationer. Udenfor ruten, skal familierne selv køre bilen (se grafik for rute).

Selve bilen er af hybrid-typen, der har en brændstofmotor og en elektrisk motor. Brændstofmotoren starter kun op, når batteriet har brug for at blive opladet eller når der er brug for mere kraft end elmotoren kan levere. Bilen kan også oplades igennem et ladestik.

Projekt med 100 svenske familier

I alt skal 100 familier i og omkring Gøteborg deltage i Drive Me projektet, og de øvrige familier vil modtage deres vogn fra starten af næste år og løbende frem mod 2021.  Bilerne er kun til låns under Drive Me projektets varighed.

Hver bil har en række sensorer og kameraer, der vil overvåge chaufføren i trafikken. På denne måde kan selskabet finde ud hvad en chauffør gør i trafiksituationer, og derigemmen lære bilernes kunstige intelligens om alle mulige typer trafiksituationer.

Derudover vil ingeniører løbende interviewe familierne for at høre om deres oplevelser med bilen. Tilsammen mener Volvo, at det vil give dem et bedre overblik over hvad der er deres kunde ønsker af en selvkørende bil.

Volvo samarbejder med amerikanske Uber for at udvikle selvkørende biler i USA. Uber er dog ikke med i selve Drive Me projektet, som Volvo har også har undervejs i  Storbritannien og Kina.

Det var i januar i år, at vi hørte om Drive Me projektet i Sverige for første gang.

Se følgende video fra Volvo udgivet i går d. 11. dec. 2017.