Ny selvkørende traktor fra John Deere vil ændre landmandslivet

John Deere 8R selvkørende traktor

Ny selvkørende traktor fra John Deere vil ændre landmandslivet for altid

Amerikanske John Deere har længe arbejdet med selvstyrende traktor teknologi. Nu er de klar til at lancere deres første selvkørende – niveau 4 – traktor, som du kan købe inden udgangen af 2022. 

100% selvkørende traktor

Mens John Deeres tidligere selvstyrende teknologi til deres traktorer krævede en person i traktoren, vil den nye selvkørende traktor kunne køre helt alene. I hvert fald på marken. Med selvkørende traktorer – der kan køre 24 timer i døgnet – bliver det muligt for landbruget at udnytte de optimale tidspunkter på året, blandt andet i forhold til vejrsituationer, uden af skulle hive ekstra folk ind, eller miste nattesøvn for de nuværende ansatte. 

Det skal dog stadig være en person med minimum et traktorkørekort ombord, når traktoren kører på offentligt vej. Det vil kræver en lovændring, før de selvkørende traktorer få lov til at køre selv, til og fra marken.

Via en app på en mobiltelefon eller tablet, kan landmanden følge med i traktorens arbejde, endda op til 12 stk. samtidigt. Skulle en traktor møde en forhindring den ikke genkender – den genkender objekter fra mere end 50 millioner forskellige billeder – vil traktoren stoppe op, og sende en besked via app’en.

Landmanden kan herefter se billeder fra traktorens 6 forskellige stereo-kameraer, og instruerer traktoren i at fortsætte, køre udenom eller vente på en medarbejder kommer frem.

I app’en kan landmanden ligeledes se hvor langt en traktor er kommet med dens nuværende arbejdsopgave, se brændstofmængde, olie-temperaturer osv. og eventuelt ændre i opgaves omfang, hvis det kræves.

Nu er traktorer forbruger-elektronik?

Det er blot nogle få dage siden John Deere offentliggjorde deres nye traktor på dette års CES i USA (verdens største forbruger-elektronik messe). Det var ganske usædvanligt at John Deere var på netop denne messe, da CES mest handler om forbrugerteknik som computere, mobiltelefon og gadgets, men de sidste par år har bilproducenterne overtaget CES, især med deres selvkørende koncept-biler. Og nu altså også den let genkendelige grønne traktor fra John Deere.

Du kan se eller gense hele John Deeres CES præsentation her.