Storbritannien vil have selvkørende biler på vejene i 2021

Jaguar selvkørende test-bil

Storbritannien: Det britiske finansministerium har afsat £75 mio. (627 mio. kroner) på den næste finanslov, til udvikling af kunstig intelligens i selvkørende biler.

Ønsket er, at der skal være selvkørende biler på de britiske veje i 2021. Forespurgt direkte i en email, svarer “HM Treasury Department” (det britiske finansministerium) at “ja, det betyder biler uden en chauffør bag rattet.”

Som det står lige nu, en råkold morgen i november 2017, er det kun Google der har en selvkørende bil klar. Dog er Volvo i gang med at teste 100 selvkørende biler i og omkring London, mens bl.a. Jaguar har et par testbiler kørende rundt i landet. Vi skal heller ikke glemme Tesla, der allerede har en avanceret autopilot installeret i deres vogne, men der er ikke tale om en egentlig selvkørende bil endnu. Teslas autopilot er mere en avanceret sikkerhedsassistent der kan foretage automatiske nødopbremsninger og automatisk holde vognbanen på motorveje.

3 år syntes ikke af meget, men det falder faktisk meget godt i tråd med lanceringsplanerne fra en hel del bilproducenter. For eksempel udtalte chefen for Nissan fornyligt, under en fremvisning af en selvkørende Infiniti Q50 med deres ProPilot installeret, at Nissan planlægger en niveau-4 bil i 2020.

Niveauer af automatisering

Niveauer af automatisering

Selvkørende biler sparer penge

Helt overordnet, vil selvkørende biler spare samfundet penge. Det vil bl.a. være muligt, fordi de selvkørende biler kan undgå en lang række typer af ulykker. Det gælder for eksempel typiske ulykker på motorveje, hvor bilister dagligt overser vogne der er længere fremme end den lige forankørende bil. Netop motorvejsulykker koster samfundet mange penge, dels på grund af den høje hastighed på motovejen, men også på grund af det store produktionstab samfundet får, når der er en hold-stille kø i flere timer i forbindelse med oprydningen efter ulykkerne. Her i Danmark sker denne type ulykke næsten dagligt på en eller anden motorvej rundt om i Riget.

Hvem der skal modtage de 627 millioner kroner, er endnu ikke oplyst, men vi gætter på, at det både gælder britiske universiteter og britiske bilproducenter, fra Vauxhall til Roll Royce.