Selvkørende landbrugsmaskiner indtager danske marker

Case Autonomous Concept Vehicle - selvkørende trator

På Århus Universitet er man igang med et større projekt om selvkørende landbrugsmaskiner. Sammen med Kongskilde Industries A/S (der er projektejer) er KeyResearch ApS, Claas Agrosystems, Conpleks Innovation ApS, RoboCluster og Syddansk Universitet vil man udvikle sikre selvkørende landbrugsmaskiner.

Målet er at gøre selvkørende landbrugsmaskiner sikre for omgivelserne, indbefattet de dyr maskinerne måtte møde ude i marken.

Såfremt hver selvkørende landbrugsmaskine har sensor-suite ombord, vil de kunne analysere jorden – og sende tilbage til landmanden – mens de udfører deres opgave. Disse mange data kan landmanden bruge til at optimere hver m2 af sine marker, og fordi de selvkørende maskiner er præcise nok til udføre ting med centimeters nøjagtighed.

De selvkørende landbrugsmaskiner følger en GPS-rute, som landmanden har forprogrammeret via en PC. Den holder også øje med, om der dukker mennesker op på ruten. Hvis man går ud foran den, så stopper den.

De selvkørende landbrugsmaskiner følger en GPS-rute, som landmanden har forprogrammeret via en PC. Den holder også øje med, om der dukker mennesker op på ruten. Hvis man går ud foran den, så stopper den. (DR)

Landmanden programmerer sine selvkørende til udføre en opgave på en given mark, og vil i princippet kunne klar alt selv. Fra opladning/optankning til at selv at skifte udstyr til opgaven. Når landmanden først har programmeret en mark – fortalt computeren hvad marken skal bruges til – kan alle typer selvkørende maskiner udføre opgaver på marken. Faktisk kan man programmere et helt år frem, så alt markarbejde foregår fuldautomatiske, men der er vi ikke endnu.

Indenfor en overskuelig fremtid, vil kunstig intelligens være landbrugsklar, og kan på baggrund af de data indsamlet af de selvkørende maskiner, beregne hvad der bedst egner sig til jorden og hvordan det skal plejes.

Kilder:
Førerløse robotter indtager danske marker | Midtvest | DR
Fremtidens landbrug | DR
Sikre selvkørende landbrugsmaskiner
Safer Autonomous Farming Equipment