Californien vil tillade selvkørende biler uden chauffør

Selvkørende biler uden chauffør er måske på vej i USA, hvor Californien kigger på ny lovgivning, der vil tillade testkørsel af selvkørende biler der hverken har rat, pedaler eller chauffør ombord.

I dag har ikke mindre end 15 virksomheder tilladelse til at teste selvkørende biler i Californien. Bilerne må ikke overskride 56 km/t (35 mph), de skal have en test-chauffør ombord og der skal være både rat og pedaler til chaufføren. Derudover, skal der være en stor rød nødstopknap midt i bilen, skulle noget gå galt under den automatiske kørsel.

I torsdags underskrev Californiens guvernør, Jerry Brown, en lov der tillader kørsel med selvkørende biler uden rat og pedaler. Der skal dog stadig være en test-chauffør ombord og bilen skal have en nødstopknap. Til formålet er der udpeget en privatejet kontor- og forretningspark som testområde i staten. Indtil videre, er det kun Google der får effekt af denne lov, da det kun er Google der har biler helt uden rat og pedaler.

Googles selvkørende prototype bil uden rat og pedaler

Googles selvkørende prototype bil uden rat og pedaler, og med en stor rød nødstopknap i midten.

Helt uden chauffør

Det nye lovforslag vil tillade kørsel uden test-chauffør, og det vil lette udviklingsarbejdet for de mange virksomheder der arbejder på selvkørende teknologi i staten. Bilerne skal dog igennem en ordentlig omgang test, inden de slippes løs i trafikken. Bilerne vil kunne køre nat og dag, og på den måde lære meget hurtigt.

Der er blot en uge siden det amerikanske transportministerium udsendte retningslinjer for selvkørende transport, bl.a. en 15 punkts plan, som hver selvkørende bil skal bestå, før den får tilladelse til at køre selv. Det er denne 15 punkts plan lovforslaget i Californien læner sig opad.

Læs også Amerikansk transportministerium udsteder retningslinjer for selvkørende biler

Forslaget vil blive diskuteret d. 19. okt. i Sacramento, hvor de forskellige aktører i branchen er inviteret til en høring arrangeret af DMV (Department of Motor Vehicles). Her får alle muligheden for at komme med nye forslag til ændringer af lovteksten, samt indgive eventuelle indsigelser, hvilket ikke er utænkeligt i en branche hvor der er milliarder af dollars på spil.

Google har endnu ikke kommenteret lovforslaget.

Kilde: self-driving/california-may-be-making-testing-selfdriving-cars-easier