Hvad betyder net-forbundet selvkørende biler for fremtidens bygninger?

Vores børn kan knapt forestille sig en verden uden wi-fi og ser lettere forvirret ud, når vi viser dem et kassettebånd. Deres børn vil ligeledes se lettere forvirret ud, når de hører om “dengang bilerne havde et rat og nogle pedaler”.

Bilindustrien ændrer sig lynhurtig for tiden. Indtil for nyligt, virkede selvkørende biler som science fiktion fra en fjern fremtid. Men de har faktisk været under udvikling i mange år, og har de sidste år fået tilført ekstra udviklingsmidler.

Fremtidens bygninger

Hvordan vil fremtidens bygninger blive designet? Vil de selvkørende biler blive en integreret del af bygningen?

Selvom vi endnu ikke helt ved hvordan selvkørende biler vil ændre vores byggedesign, bliver vi nød til at overveje hvad der kunne ske. For eksempel viser prognoser, at der er brug for meget færre biler, når de er selvkørende. Færre biler betyder bl.a. færre parkeringspladser, mindre kø, støj og luftforurening.

Når vi får brug for færre parkeringspladser, kan vi bruge disse vejarealer til noget andet, f.eks. parker, legepladser, nye boliger. Der vil også være mindre slid på bygninger i form af færre rystelser, mindre luftforurening og ingen påkørsler.

Bygningerne vil f.eks. kunne tale sammen med bilerne, så lyset selv tænder når du er ved at være hjemme (eller slukke, hvis du selv skulle have glemt det, da du tog afsted). De kunne også oplyse bilerne om problemer ved vejen hvor bygningerne står, så bilerne automatiske finder en anden vej, i stedet for at holde i kø, som i dag.

Taler vi ligefrem om elektriske biler, så vil de – hvor end de er – kunne bruges som et (samlet) batteri til at opbevare eksempelvis vindmøllestrøm, produceret om natten.

Bygningerne i fremtiden, vil være intelligente bygninger, der kommunikere med hinanden, med biler og busser, med vareleveringen og med den automatiske maler-robot (en helt anden historie). Hvordan de skal se ud, er noget vi skal overveje nu, for selvkørende biler er ikke noget der sker ude i en fjern fremtid, men lige nu.

Kilde: What do connected and autonomous vehicles mean for the future of buildings? – Stantec