VIDEO: Finsk selskab viser selvkørende bil i snelandskab

Martti selvkørende bil i sne

Finsk selskab udvikler selvkørende bil der kører problemløst på svært fremkommelige snedækkede veje

For en finne er vintersne en del af livet, og vinterkørsel på snedækkede veje er helt naturligt for en bilist i Finland.

Derfor skal selvkørende biler også kunne køre i det finske vintervejr uden problemer, men sne er faktisk lidt af et problem for teknologien bag selvkørende biler.

Selvkørende bilers kameraer, lidar og lydsensorer har det svært med sne, mens radar har vist sig at fungere godt. Netop radar er det finnerne bruger til at navigere på snedækkede veje.

I videoen ser man den ene af to udviklingsvogne fra det finske VTT Technical Research Center, der kører med ca. 45 km/t på en finsk vej, der er helt dækket af sne. Hvad der er svært for selv et menneske, håndterer bilen fint.

Martti, den selvkørende bil

Martti, som er finnernes kælenavn for vognen, er udover radar udstyret med en computer med software der er særligt udviklet til at takle snedækkende veje. Marttis radarer får bilen til at orienterer sig fint og drejer ind på en sidevej uden problemer, selvom det kan være svært at kende forskel på vej og sne.