Selvkørende biler: Hvordan virker de

Hvordan selvkørende biler virker, er hverken science fiction eller raketvidenskab. Faktisk er det ret enkelt. Man tager en moderne bil og sætter en avanceret bilcomputer i. Det hele er ikke så forskelligt fra det vi allerede gør i dag.

Når vi en køber en bil, har den allerede en computer ombord til at styre alle mulige funktioner i bilen. Den styrer klimaanlægget, motoren, og kan tage kontrol med bremserne, skulle en nødopbremsnings-situation opstå.

Den nye avanceret bilcomputer, som selvkørende biler har, er meget hurtigere end computeren vi kender i bilerne i dag, fordi den skal håndtere alle de ting du plejede at gøre selv. Den skal ikke blot styre klimaanlægget og motoren, den også også både se og høre, og så skal den også kunne finde vej, mens den undlader at køre ind i ting.

Selvkørende biler bruger kunstig intelligens

Når et menneske undlader at køre ind i ting i hverdagen, er det fordi vores hjerne kan noget vores hjemme- eller arbejdscomputere ikke kan. Vores hjerne kan nemlig forudsige hvad andre vil, på baggrund af tidligere erfaringer og oplevelser. F.eks. kan vi med blot et enkelt blik, bedømme hvad en forgænger eller en bilist vil i en trafiksituation. Det er ikke noget vi er født med, men noget vi har lært igennem mange år hvor voksne konstant, igennem ord og handlinger, har lært os hvordan man passer på i trafikken.

Ny bil-computer fra Nvidia kaldet Drive PX 2, kan styre bilen for dig.
Drive PX 2, ny bilcomputer med kunstig intelligens fra Nvidia

Forstil dig nu en bilcomputer der kan det samme som os. Hver gang den oplever noget nyt, lærer den af oplevelsen, og den deler sine erfaringer med andre bilcomputere, således at bilerne lærer lynhurtigt fra hinanden, og kan undgå at lave de samme fejl igen og igen. Det er på en måde som en søskendeflok, hvor de yngste lærer af de ældste, men med en bilcomputer skal vi blot ikke venter 18 før den må køre. Den kan lærer det hele på få timer.

Når en computer kan lære af sine fejl, kalder man computeren for en kunstig intelligens, eller blot ai som er den engelske forkortelse af udtrykket artificial intelligence (kunstig intelligens). Denne ai kan det et menneske kan. Den kan forudsige, hvad de andre trafikanter i trafikken gør og den kan gøre det meget hurtigere end et menneske kan.

Hvordan sanser selvkørende biler

Alle selvkørende biler har sanser. De har syn-, høre og stedsans, der hver især er bedre end et menneskes sanser. For eksempel kan en selvkørende bil se i både mørke og tåge, den kan høre meget bedre end du og jeg. Den kan også finde vej bedre end noget menneske kan. Den bliver aldrig træt, er aldrig beruset, har aldrig “en dårlig dag”, lærer af sine fejl (og begår aldrig den samme fejl to gange) og den kommer når man kalder. Hver gang.

Selvkørende, semi-selvkørende og manuelle biler

Normalt taler man om 5 niveauer af fører-assistance-systemer, hvor niveau 0 er en bil hvor du skal gøre alt selv, og niveau 5 er en bil hvor du ikke skal gøre noget som helst. De fleste biler i dage, har forskellige fører-assistance-systemer installeret, eksempelvis ESP og ABS bremser. Disse styres af en computer, og der gør modene biler til en niveau 1,2 eller 3 bil. En spritny Tesla med nyeste autopilot installeret, er ikke helt fuldautomatisk og når derfor kun niveau 3. Googles nyeste bil er en niveau 4 bil.

Edgar selvkørende minibus
Den selvkørende minibus. Se mere.
Niveauer af automatiseringVejdirektoratets niveau inddeling. Kilde: vejdirektoratet.dk

Denne artikel opdateres løbende.