Et selvkørende køretøj der kan transportere passagerer rundt, triller ud på Storbritanniens offentlige veje for første gang i dag tirsdag, i et forsøg rettet mod at bane vejen for autonome biler i fremtiden.
Den britiske regering har ikke lagt skjul på, at teknologivirksomheder, bilproducenter og andre nystartede virksomheder, er velkommen til at udvikle og afprøve deres autonome teknologier i Storbritannien. Regeringen – både den nuværende og den tidligere – sigter mod at opbygge en industri på det verdensomspændende marked, der forventes at være på omkring 900 mia pund eller ca. 7,5 billioner kroner (kr. 7.500 milliarder) i 2025.
“Dagens første offentlige forsøg med selvkørende køretøjer i vores byer er et banebrydende øjeblik,” siger Storbritanniens erhvervsminister Greg Clark.
Køretøjet, en lille to-sæders bil kaldet en pod, der er udviklet af et selskab udklækket fra Oxford University, vil blive testet i den sydlige engelske by, Milton Keynes, tirsdag. Arrangørerne håber forsøgene vil give vigtige oplysninger om, hvordan køretøjet interagerer med fodgængere og andre trafikanter.
Bilen fungerer helt uden menneskelig indblanding, og bruger data fra kameraer og radarer, når den bevæger sig rundt. Det er Oxbotica og Oxford Robotics Institute – begge udsprunget af Oxford University – der står bag den lille elektriske bil.
Læs også: Britiske Oxboticas robothjerne finder vej i selvkørende biler
“Det globale marked for autonome køretøjer præsentere store muligheder for vores bilproducenter og teknologiske virksomheder, og den forskning der ligger til grund for den nye teknologi og software, vil have langt ud over autonome køretøjer,” slutter erhvervsminister Greg Clark.
I Danmark venter vi stadig på de selvkørende minibusser i Vesthimmerland og på en udmelding om hvad der skal ske med Nordhavnen i København, der er udpeget som testområde af Københavns kommune tidligere i år.
Læs også: Fuldautomatiske busser rammer Vesthimmerland i denne måned