Selvkørende biler skal have rettigheder som en person men ikke betale skat

Robotter skal en dag kunne få rettigheder som en “elektronisk person”. Det anbefaler medlemmer af Europa-Parlamentet torsdag, men ikke før maskinerne er udstyret med “nødknap” (på engelsk kaldet en “killswitch”), der kan lukke dem ned i en nødsituation.

Parlamentets retsudvalg ønsker at Kommissionen skal indføre lovgivning, der vil afgøre en række etiske og erstatningsansvars-spørgsmål inden for robotteknologi – herunder hvem der har skylden, hvis et selvkørende køretøj bliver involveret i en trafikulykke.

“De mest sofistikerede autonome robotter – f.eks. en selvkørende bil – bør få tildelt en eller anden form for elektronisk rettighed, der kan afgøre spørgsmål om hvem der er ansvarlig for deres handlinger,” foreslog udvalget. Mere påtrængende end spørgsmålet om robot-rettigheder, er oprettelsen af ​​en obligatorisk forsikringsordning, der vil udbetale erstatning til ofrene for en trafikulykke forårsaget af en selvkørende bil, såfremt ulykken sker inden for EUs grænser.

Nyt EU-agentur

Parlamentsmedlemmerne ønsker også et EU-agentur, der kan rådgive om de tekniske, etiske og lovgivningsmæssige spørgsmål omkring robotteknologi, og et frivilligt etisk adfærdskodeks for dem, der designer og arbejder med robotter. Denne adfærdskodeks bør omfatte et krav om, at designere indbygger en nødknap på deres robotter, så de kan blive lukket ned i en nødsituation.

“Vi har hårdt brug for at skabe en solid europæisk juridisk ramme,” sagde udvalgets ordfører, Made Delvaux.

At det haster, er ikke så meget fordi autonome robotter vil gå amok om et øjeblik, men mere fordi, at hvis EU ikke gør det først, vil EU ende med at skulle følge regler fastsat af andre lande.

En interessant sidebemærkning er, at der blandt MEP’erne er et ønske om, at robotter med “de samme rettigheder som mennesker”, skal være undtaget af at betale skat.

Europa-Parlamentet vil stemme om udvalgets anbefaling i næste måned, men selv om den er enig, er Kommissionen ikke forpligtet til at følge en sådan anmodning om robot lovgivning.