PIX er en selvkørende vogn der kan skifte rolle alt efter behov
Kinesiske designere har udtænkt PIX, der er en selvkørende platform, hvor man kan udskifte kabinen på få øjeblikke, så den, for eksempel, kan være en robotbetjent cafe, en varevogn med leverings-drone eller en 6-pers. minibus med store panorama vinduer.
Selvkørende robot-cafe
Planformen er en elektrisk selvkørende vogn der kan køre op til 25 km/t og en opladning holder til 100 kilometers kørsel eller 8 timers cafedrift.
De forskellige roller vognen kan udfylde, er 100 procent automatiske. For eksempel er cafe-modulet en robot der kan lave kaffe og te uden menneskelig indblanden.
Robot-køkkener og -kokke har vi set før, men aldrig på en selvkørende platform, hvor man kan udskifte hele cafe-modulet med noget andet.
Vand, kaffe, mælk osv. følger med modulet, når det indsættes. Påfyldning af cafe-modulet, er en manuel proces der kræver et menneske.
[quads id=”1″]
Nyd udsigten
Selv udskiftningen mellem de forskellige moduler foregår helt automatisk ved hjælp af en robot.
Selv udskiftningen mellem de forskellige moduler foregår helt automatisk ved hjælp af en robot. Det vil sige at den det ene øjeblik kan være en cafe og det næste en minibus med panoramavinduer der kan transportere mennesker rundt mens de nyder udsigten.
Passagerer modulet har plads til 6 personer + bagage og tilbyder nem ind- og udstigning i begge sider.
Varelevering
Skulle der være brug for at levere varer, kan den med et snuptag blive til en varevogn der benytter en flyvende automatisk drone til at aflevere en bestilt vare helt hen til døren.
Om det er muligt at få en vare udleveret direkte fra vognen, er endnu uvist, men set helt teknisk, ikke noget problem, da andre allerede har udviklet en tilsvarende service, hvor man benytte en app til at indtaste en kode for at få ens vare.
Opladning
Når den er færdig med sine opgaver, kører den selv hen til sin opladningsstand og kan begynde sin opladning.
Da den benytter et almindeligt ladestik, kræver denne del et menneske.
En fuld opladning sker på ca. 6 timer.
Bygget automatisk med 3D-print
De kinesiske designere har brugt 3D-printning og robotter til at bygge vognen. Selve fabrikken fylder ikke meget og kan etableres stort set hvor som helst. At bygge lokalt og med 3D-print er også kendt fra amerikanske Local Motors, der allerede har den færdigt udviklede minibus Olli, som bl. a. danske Autonomous Mobility har et eksemplar af til test.
Det er endnu uvist hvornår PIX kommer på markedet.