Tesla kan snydes til at køre uden chauffør

Tesla Model Y uden chauffør test

Tesla Model Y kan snydes til at køre uden chauffør, viser forsøg

Det amerikanske forbrugermagasin Consumer Reports, har gentagende gange fået en Tesla Model Y til at køre uden en person i førersædet. Og det endda selvom Tesla’en har en række systemer der skulle tjekke for netop en chauffør i førersædet. 

Dødeligt uheld i Texas

Forbrugermagasinets rapport kommer efter to personer i en Model S døde i en ulykke i sidste weekend, i Texas, USA. Politiets rapport om ulykken viser, at der blev fundet en død person på passagerforsædet og en på bagsædet, men ingen i førersædet. De to personer var begge mænd i halvtredserne. Bilen røg af vejen med høj fart, mens den kørte på en snoet vej. Den ramte et træ og brød efterfølgende i brand.

Det fik politiet til at antage, at vognen måtte have Teslas Autopilot slået til og at bilen kørte af sig selv. Men det skulle ikke kunne lade sig gøre, i følge Tesla. 

Elon Musk afviser

På twitter har Teslas CEO Elon Musk afvist at bilens Autopilot slået til. I følge Musk viser de foreløbige data fra bilens computer, at Autopilot var slået fra. Desuden, siger Tesla, er det ikke muligt at slå Autopilot til, uden der sidder en person i førersædet.

Forsøg viser dog en anden virkelighed.

Faktisk var det overraskende nemt, fortæller Keith Barry fra Consumer Reports.  Han understreger på det kraftigste, at det er både er ulovligt og farligt. Alle forsøg og tests udført af Consumer Reports, blev lavet på deres egen lukket bane. 

Hverken Tesla eller Elon Musk har ikke reageret på Consumer Reports historie endnu. 

Du kan se en video af vognen køre uden en chauffør her (scroll lidt ned på siden): CR Engineers Show a Tesla Will Drive With No One in the Driver’s Seat.

Mens denne ulykke vil blive grundigt undersøgt af de amerikanske myndigheder, er det værd at huske på, at Teslas biler er blandt de sikreste biler i verden ved kollisioner, og at bilernes aktive kørsels-systemer – f.eks. auto nødopbremsning – har reddet mange liv, i forhold til biler uden disse systemer. 

Full Self-Driving ikke involveret

Denne vogn blev solgt uden FSD-pakken (Full Self-Driving-pakken), hvilket udelukker en fejl i dennes software.