Hvornår er den selvkørende bil klar?

Selvkørende bil anno 1955

Hvornår er den selvkørende bil klar?

Nu!

2017 blev året hvor de første selskaber meldte deres selvkørende biler klar. Noget overraskende blev det ikke de store kendte bilmærker, men derimod internet-giganten Google, der med deres selskab Waymo har udviklet teknologien siden 2009, samt det franske selskab Navya der har lanceret en selvkørende taxi.


Waymo (Google) – 2017

Den 7. november 2017 meddelte Waymo, at deres selvkørende niveau 4 teknologi klar. Waymo bygger ikke selv en bil, men derimod teknologi der kan installeres i bilproducenters vogne. Lige nu benytter de en Chrysler Pacifica Hybrid, der har rat og pedaler. Du kan ikke købe en Waymo vogn, da Waymo kun vil tilbyde biler som en slags taxi-abonnement, hvor du bestiller og betaler via en app.

Forventes lanceret som taxi i flere storbyer i USA i første kvartal af 2018.

[quads id=1]


Navya – 2017

Den 9. november 2017 meddelte Navya, at deres elektriske selvkørende bil, Robo-taxi er klar. Vognen er en niveau 4 vogn, designet uden rat og pedaler, og tiltænkt som en taxi til storbyer. Maks. hastighed er 90 km/t. Prisen lyder på ca. 1.9 mio. kroner, før moms og afgifter, men til gengæld sparer man lønnen til en chauffør. Man kan forudbestille en Robo-taxi på deres hjemmeside, til levering i 2018.


Hvad betyder niveau 4?

Der er forskellige grader af selvkørende biler, fra niveau 0 til niveau 5. Niveau 0 har ingen automatik, mens 1-3 har forskellige systemer som f.eks. ABS eller fartpilot. Niveau 4 betyder, at bilen kan køre på offentlige kendte veje, under de fleste vejrforhold.  Niveau 5 kan køre af sig selv alle steder, under alle trafik- og vejrforhold. Der er endnu ingen niveau 5 biler på markedet.

Vi skriver kun om niveau 4 og 5 køretøjer i vores artikler.