Det Hvide Hus: Næsten alle taxi, last- og varevognschaufførerne mister deres job

Det Hvide Hus i USA, har udsendt en rapport om “kunstig intelligens, automatisering og økonomien” i sidste uge.

Rapporten arbejder ikke med en egentlig tidslinje, men folk omkring den amerikanske præsident, peger på, at fremtidsudsigterne for chaufførjobs i taxi og vare- og lastvognsbranchen er truet.

I USA arbejder ca. 3.1 mio. som taxi, vare- eller lastvognschauffør, og det er især lastvognschaufførerne der står for skud, mener det Det Hvide Hus. Rapporten estimere, at mellem 80 og 100% – ca. 1,7 mio – vil miste deres job til automatisering.

Derudover vil alle varevogne og selvstændige chauffører (f.eks. en pakkekurér) miste deres job til en automatiseret vognflåde.

Selvom vores historie viser os, at der opstår nye typer job, når gamle job bliver automatiseret, så kommer Det Hvide Hus ikke med en løsning. Tværtimod, skriver de i rapporten, at fremtiden for de som mister deres job, “ikke kan forudses i øjeblikket.” Med andre ord: Bliver man arbejdsløs, forbliver man arbejdsløs.

Lastvognschauffør er blandt de bedst betalte job i USA, for personer med ingen eller en lille uddannelse. Det Hvide Hus ønsker at videreuddanne chaufførerne, så de kan få samme løn, i et andet job. Hvad der er for et job, har Det Hvide Hus ikke noget svar på.

Rapporten lægger op til, at USA i fremtiden skal fokusere på uddannelse indenfor videnskab, teknologi og matematik.

“Hvis USA ikke forbedre børns uddannelse, og omskoling af voksne, med den nødvendige viden om den stadig voksende økonomi drevet af kunstig intelligens, er USA i fare for at lade millioner af amerikanere falde bagud, samt miste positionen som verdens økonomiske leder.”

Hvordan den nye præsident Trump vil takle den selvkørende automatiske transport, er endnu uvist.