Første kabine- og chaufførløse lastbil på svenske veje fra Einride

Einride selvkørende lastbil

Sverige har givet tilladelse til første kabine- og chaufførløse lastvogn

På en mindre vejstrækning i provinsbyen Jönköping i Småland i Sydsverige, har teknologivirksomheden Einride og transport giganten DB Schenker, fået tilladelse til at køre med en såkaldt T-pod, en selvkørende lastbil.

Ingen rat, pedaler eller sæde

T-pod lastvognen er et 100 procent selvkørende køretøj, der skal køre mellem to faste punkter i Jönköping.  Punkt A er en vareterminal og punkt B er et lager. Tilladelsen giver ikke vognen mulighed for at køre andre steder end lige nøjagtigt mellem disse punkter, og kun med et enkelt test-køretøj.

Vogntoget er elektrisk og den første af sin slags i verden. Distancen er kort og fordi der hele foregår indenfor et industriområde, vil hastigheden ikke være høj. 

I første omgang løber tilladelsen mellem marts 2019 og 21. dec. 2020. Einride forventer at påbegynde kørslen i løbet af foråret, altså højest et par måneder fra nu.

Potentialet for denne type lastvogn og tilsvarende mindre varevogne, er enorm. En chaufførkabine fylder trods alt en god bid af en lastvogn, og uden kabinen fylder hele vogntoget mindre på vejene. 

Når der først er mange af den slags vogne i drift på vejene, så vil det automatisk medføre mindre kødannelse og få trafikken til at glide bedre.

Du kan læse hele pressemeddelelsen fra Einride her.