Voyage vil betjene kæmpe pensionistby med selvkørende taxier

Voyage selvkørende taxi

Startup-virksomhed lancerer selvkørende taxier i kæmpe pensionistby i USA

Den amerikanske startup-virksomhed Voyage, er i gang med at rulle selvkørende taxier ud i en af verdens hurtigst voksende byer, pensionistbyen The Villages i Florida, USA.

Dør-til-dør

Startende i dette år, vil selskabet Voyage (der på dansk betyder ‘rejse’), betjene de 125.000 bosiddende i The Villages, med en dør-til-dør taxi service, udført af selvkørende biler.

Med godt 1.250 kilometer veje, over 100 restauranter, 8 supermarkeder, 3 biografer, 80 tennisanlæg, flere golfbaner, et hospital, er grundlaget for selvkørende taxier tilstede.

Derudover, har solskins-staten Florida et stabilt vejr uden for meget regn og et snevejr hvert 25. år. Maksimalt.

På papiret, det perfekte sted til at lancere en selvkørende taxi-service.

MaaS

Byens beboere bestiller en vogn via en mobilapp, hvorigennem betalingen også foregår. I trafikale sammenhænge kaldes dette for Mobility as a Service, eller blot MaaS.

MasS er netop hvad fremtidsforskere og eksperter kan se vækste kraftigt nu, både i USA og her i Danmark.

Der er mange der bare vil transportes fra A til B, men ønsker ikke at eje et køretøj, og stå med al bøvlet i hverdagen.

Her træder MaaS ind som den perfekte partner.

Du har et abonnement på en selvkørende bil, der henter og bringer dig, din familie, dine venner – eller hvad du nu ønsker at bringe fra A til B – og du betaler kun for turen.

Eller måske har du endda et flatrate-abonnement, hvor du betaler et fast beløb hver måned, og har adgang til en vogn der kommer indenfor x minutter, fra du har bestilt den.

Ford og chauffør

Vognene som Voyage benytter, er nogle standard Ford modeller, hvor selskabet Carmera leverer og monterer  deres selvkørende teknologi. Carmera har også en bykort-service, og tilsammen gør det vognen til en niveau 4 bil, hvilket vil sige, at den kan køre i næsten alle trafiksituationer og vejrforhold, hvilket er rigeligt i denne sammenhæng og denne by.

Alligevel er Voyage påbudt at have en sikkerhedschauffør ombord, der kan overtage kørslen på et øjeblik, ved et tryk på en knap.

Det er ikke fordi vognen ikke kan selv, men fordi regler og love i Florida endnu ikke tillader biler under rat, pedaler og en chauffør.

Det bliver dog muligheder som dette, der vil skubbe lovgivningen i den rigtige retning, meget hurtigt.

Lige her og nu, er en chauffør måske heller ikke så tosset endda, for det tager lidt tid at vende sig til, at bilen kører af sig selv.