VIDEO – Første dødsulykke: Gik midt på vejen i mørke

Uber ulykke Tempe

Personen der blev kørt ned af en selvkørende Uber-vogn gik midt på vejen i mørke

Politiet i byen Tempe i delstaten Arizona, USA, har frigivet en 28 sekunders video, der viser hvad der skete i den første dødsulykke der involverer en selvkørende bil.

Når man har set videoen, er der en række spørgsmål der trænger sig på. Hvorfor gik der en person midt på vejen i mørke? Hvorfor reagerede sikkerhedschaufføren ikke? Hvorfor så bilens automatiske systemer (lidar-sensoren) ikke personen? Kunne et menneske nå at reagere?

ADVARSEL: FØLGENDE VIDEO KAN VIRKE STØDENDE

Hvorfor gik personen midt på vejen i mørke

Ulykken skete søndag aften omkring klokken 22, mens det var mørkt. Personen der døde, en kvinde på 49 år,  træk en cykel på tværs over en flersporet vej.

Personen der trækker en cykel er netop kommet ind i vognens lyskegler. Vognen kører med 61 km/t. (Foto: Screenshot fra ABC Action News’ youtube video)

I følge det lokale politi i Tempe, var der ca. 55 meter til det nærmeste lyskryds med et oplyst fodgængerfelt.

Kvinden, Elaine Herzberg, havde tilsyneladende nogle indkøbsposer på cykelstyret, hvilke kunne være grunden til at hun valgte at trække sin cykel.

I det absolut sidste sekund før påkørslen, vender hun hovedet mod bilen, som om hun først der forstår, eller opdager, at der kommer en bil kørende i den vejbane hun går midt ude på.

Hvorfor så lidar-sensoren ikke personen

Politiet oplyser at data fra Ubers selvkørende bil indikerer, at vognen ikke bremsede, før fodgænger og cykel var ramt. Det stiller spørgsmål til henholdsvis lidar-sensoren og Ubers software, der skal fortolke de indkommende lidar-data.

Mørke i sig selv, burde ikke være et problem for en lidar, da denne form for sensor har sin egen lyskilde, en laser, som konstant udsender lys der rammer omgivelser og bliver kastet tilbage mod sensoren.

Lidar-sensoren er den sorte “prop” der sidder på toppen af den kraftige tagbøjle, hvori der også er monteret alm. kameraer. (Foto: Uber)

Det er det samme princip man benytter i en radar, hvor radar benytter radiobølger og en lidar benytter lysbølger. En radar virker lige godt om dagen som om natten.

Som det ses i videoen, hvad der ingen vejrmæssige udfordringer for en lidar-senson.

Hvad laver sikkerhedschaufføren

I videoen ser man sikkerhedschaufføren gentagende gange kigge ned og væk fra vejen. Den sidste gang han kigger ned, holder han øjnene væk fra vejen i 6-7 sekunder. Da han kigger op, er det for sent.

Sikkerhedschaufføren kigger væk fra kørebanen i 6-7 sekunder, lige før sammenstødet. (Foto: Screenshot fra ABC Action News’ youtube video)

Det efterlader et spørgsmål om hvad en sikkerhedschauffør skal lave under kørslen og hvad Uber har instrueret deres sikkerhedschaufførere i.

I den forbindelse, må vi også spørge, om Uber eller sikkerhedschaufføren kan stilles til ansvar for denne ulykke, hvilket hurtigt leder os til det næste spørgsmål.

Kunne et menneske nå at reagere

Spørgmålet om et menneske kunne nå at reagere, vil formodentlig blive besvaret af den undersøgelse det amerikanske transportministerium har igangsat.

Nu, 4 dage senere, er der ikke rejst tiltale mod chaufføren eller Uber, så noget tyder på at det foreløbige resultat er, at den under 1 sekunds reaktionstid man ifølge videoen skulle have haft, ikke kan tillægges automatikken, Uber eller sikkerhedschaufføren.

Når du har set videoen, kan du spørge dig selv, om du ville have nået at reagere. Her på redaktionen har vi set videoen en antal gange, og er blevet enige om, at hvis man havde øjnene stift rettet mod kørebanen, så kunne man måske havde nået at gøre om noget, men om det ville være nok, er vi i tvivl om.

Havde vi derimod ikke blikket stift rettet mod kørebanen, men f.eks. lige et øjeblik ud på sidespejlet eller ned på speedometret, så kunne vi 100% ikke nå at reagere. Og det rejser så vores første spørgmål igen: Hvorfor gik Elaine Herzberg midt ude på en trafikeret vej i mørke?