Selvkørende biler overtager verdens største teknologi-messe

CES selvkørende bil fra Mercedes

Selvkørende biler overtager verdens største teknologi-messe CES 2018 i Las Vegas

Mens 4K fladskærme og personlige digitale assistenter fremvises i hobetal, har selvkørende teknologi og biler der kan køre selv, nærmeste overtaget den gigantiske forbrugerelektronik messe CES i Las Vegas, USA. Messen starter tirsdag d. 9. og løber frem til fredag d. 12 januar.

Få en tur i en selvkørende bil

Man kunne allerede se denne tendens på sidste års CES messe, hvor interessen for selvkørende biler og deres teknologi var enorm. I år er interesseren endnu større og flere selvkørende virksomheder end nogensinde har en stand på messen.

Faktisk kan man i år får sig en tur en i selvkørende bil.

Det er selskabet Lyft, amerikansk konkurrent til Uber, der har 8 selvkørende BMW’er med.

Man kan få en tur til 20 fastlagte destinationer i og omkring messen. Lyft har udviklet vognen sammen med den britiske virksomhed Aptiv.

Ford, Kia, Toyota, Mercedes-Benz og Nissan er også på messen, med deres versioner af selvkørende biler.  Mens Lyft allerede har meldt ud, at man kan få en tur i deres vogn, har de øvrige bilproducenter ikke sagt noget endnu.

Det er lidt en tradition på CES, at de helt store ting bliver holdt hemmelig, indtil selve messen åbner.

Mere end biler

Når første de selvkørende biler bliver sluppet løs på vejene, så opstår spørgsmålet om hvad vi skal lave, mens bilen kører selv. Skal vi se tv, spille spil, lytte til musik, arbejde, foretage indkøb eller måske sove.

Det spørgsmål forsøger flere virksomheder at komme med et svar på.

Blandt andet er Microsoft gået sammen med Ola, en indisk pendant til Uber, om at lave en platform der tillader passagerene at arbejde online i Microsofts programmer, mens de transportes fra a til b.

Det bliver spændende at høre hvad Microsoft har fundet på.

Der er også virksomheder der vil fremvise deres nyeste version af sikkerhedssystemer og køreassistenter til biler, både de manuelle og de selvkørende.

Derudover vil der afholdes konferencer om “mennesker og maskiner” der vil afdække menneskets forhold til maskiner, i særdeleshed selvkørende biler.

Lidar, lidar, lidar

En af de helt store teknologiske landvindinger de sidste 10 år, er lidar til selvkørende biler.

Lidar (Light Detection and Ranging) er en laser sensor til selvkørende biler, lastvogne, busser osv. og kan “se” 360° rundt om køretøjet ca. 60 gange i sekundet.

Det startede med en stor kasse der vejede op til 100 kg, men er de senere år er en lidar-sensor kommet ned til en størrelse på omkring to ishockey pucke, der er sat ovenpå hinanden. Vægten er ligeledes kommet ned på få kilo og der er prisen også.

At kimse af eller ikke at kimse af

Mens skal ikke kimse af en 49 tommer 4K 144Hz 32:9 gamerskærm, men selvkørende transport berører mange flere mennesker, end en lækker computerskærm.

Der er nok derfor, at selvkørende biler er kommet til at fylde så meget på årets største elektronik messe.

Vi ser frem til at kunne skrive en række spændende artikler om messen i løbet af ugen.