Tyskland kigger på 3 robotlove for selvkørende biler

Tyskland kigger på 3 robotlove, der har til formål at sikre, at robotter – som selvkørende biler – ikke skader menneskeliv.

Landets transportminister, Alexander Dobrindt, fortalte torsdag i et interview med det tyske blad WirtschaftsWoche, at hans nye Etisk Kommission – der skal komme med anbefalinger til området – har fået udstukket 3 grundregler som udgangspunkt for kommissionens arbejde.

1. Materiel skade før person skade.
2. Der må ikke skelnes mellem mennesker, f.eks. alder, størrelse og deslige.
3. Går noget galt, er bilproducenten ansvarlig.

Det kan minde lidt om Asimovs robotlove, og er altså startpunktet for kommissionens arbejde. Hvordan det skal implementeres i egentlige love i Tyskland, er stadig uvist. Dog ønsker ministeren, at der til enhver tid skal være en person i bilen under kørsel, og at personen skal være opmærksom på omgivelserne. I udgangspunktet kan man altså ikke sidde og sove i bilen, mens den kører.

Såfremt denne person-ombord regel bliver indført, vil det betyde, at biler ikke selv kan køre rundt i Tyskland. Det vil underminere de effektivitets fordele de selvkørende biler kommer med, for det er netop en fordel, at bilen kan køre at sig selv. Enten hen til parkeringspladsen eller for at hente den næste passager.